Headerbild

HDR tog silver i Lag-SM 2020

2023-01-24 i Allmänt

SM i dressyr 2020 Strömsholm

 

I skrivande stund är det igen ett extremt dåligt läge runtom oss i Sverige och i resten av världen. Det råder åter stor spridning av Covid -19.

Det gäller att vi håller ut och rättar oss efter de rekommendationer som vi får och ska förhålla oss till.

Jag fick frågan om jag kunde skriva ett reportage från SM. Det gjorde jag gärna.
Det gick av stapeln på anrika, vackra Strömsholm första veckan och helgen i september.

Hogsta dressyrryttare hade representanter i både U25, Unga ryttare och Lag-SM.

I U25 var det Lo Dahlquist Mörkenstam och i Unga ryttare Sofia Buskhe.
Vi hade två lag, ett utmanarlag där Linn Reglid, Sara Dobloug och Linnéa Dubois red. I det andra laget red Maria Hilli, Alva Lander, Emelie Nyreröd och Anna Österberg. Samt Jag och Lussan som lagledare.

Hästarna stod uppstallade i mobila tältstallar på Hultet eller på Ridskolan Strömsholm.

Alla hästar som deltar/tävlar i SM måste veterinärbesiktigas innan första start och därefter måste hästarna stå kvar på tävlingsplatsen. Ingen får åka hem mellan starterna. Så om ett lag har ryttare som rider en dag och nästa ryttare dag två, måste den som red första dagen stå kvar på tävlingsplatsen även om den inte startar fler klasser. Så det kan bli en lång tävlingshelg.

Alla våra hästar sprang upp fint och blev godkända för att starta tävlandet.
Puh, det är alltid lite nervöst innan alla hästar är igenom veterinärbesiktningen.

Vår första ryttare i SM var i U25. Det var Lo på stabila Welton Five. De gjorde en jämn och fin uppvisning men tyvärr med en liten miss som kostade poäng.

Först ut i lag SM på torsdagen var i lag 1 Maria på Füstin Fernada , de gjorde en stabil och fin ritt.

I det andra laget red Linn med spänstige Night Wish. De gjorde en fin travdel men i ryggningen blev han skrämd och spänd så där blev det lite tokigt. Annars prydligt och fint.

Som andra ryttare i lag 1 var Alva på Davidoff. Hon red en jämn och fin ritt som resulterade i en andra plats i del 1.

På fredagen red Sara Dobloug som första ryttare på långbente, spänstige Darijo. Det var deras debut i mästerskapssammanhang och de fick till en jämn och fin ritt.

Sist ut av de ryttare som red Msv.AI var Emelie Nyreröd på extremt rörlige U. Bolt. Att se på honom och se hur Emelie får lotsa honom igenom programmet då han är ett krutpaket av muskler så blir man lätt nervös. Tänker han låta sig ridas hela programmet eller kanske ta till lite egen vilja och busa?
Men det gick vägen!

På lördagen gick finalen i U25 i Kür där Lo och härliga Welton slutade på en fin fjärde plats.

Lag-SMs tredje kvaldag var Intermédiaire I. Först ut där var Linnéa Dubois på stora, snygga Rachmaninov. De gjorde en jämn, bra ritt utan några missar.
Sist ut av alla Hogstaekipage var Anna Österberg på smidige, spänstige Rolecz. Han gick så fint och Anna lotsade honom tryggt och snyggt genom hela programmet. Gud så skönt det var!!! Hogstas ena lag till final.

Det andra lagets ryttare fick nu ställa in sig på att rida consulation class Prix St Georges på söndag morgon.

Där red Sara hem en tredje plats och Linnéa en sjunde plats.

Linns Night Wish gjorde ett bra travprogram men tyvärr blev han lite för stark och spänd i galoppdelen. Men nyttigt att för första gången bo borta med uppstallning och tävlande flera dagar. Säkert kommer de igen och tar nya tag nästa år.

Innan Lag-SM finalen så reds finalküren i senior SM. Som alla vet reds det utan publik så vi fick tjuvkika mellan träden på fina ritter och på många härliga hästar.

Lag-SM finalen reds i Prix St Georges och Intermédiaire I.
Först ut för HDR var Maria som gjorde en fin och felfri ritt som gav 65,637 %. Därefter var det Emelies tur på nervkryparen U Bolt.
Det blev lite mer än bara spännande, för under framridningen så trampar U Bolt 15 minuter innan start av sig ena framdskon! Vilken nervpers!
Emelie med sin skicklighet och go tar sig igenom programmet med en enda miss i galoppombytesserien i vart tredje språng.
Nu blev det mer än vidrigt spännande inför Intermédiaire ryttarnas tur. Att stå på marken bredvid och inte kunna göra något eller påverka genom egen ridning är en rysare.

Dags för Alva och Davidoff. Den spänstige fuxen fick nu leverera för att vi skulle hänga med i medaljstriden. Vilket hon gjorde! De red ihop 68,971 %.

 Nu var vi med i medaljstriden igen. Det kändes bra men absolut inte lugnt.

Sist ut var Anna och Rolecz. Vi visste att det skulle krävas runt 69,5 % - 70% för att bli topp tre. De red en superfin travdel men efter skritten i galoppfattningen blev det fel.
Då höll vi andan!
De gjorde fina slutor och piruetter samt bytes serien i vart tredje gick fint. Men fick missar i bytesserien i vart annat språng. Hjälp, hur ska det nu gå???
Vad får de för procent nu? Vi räknar och räknar. Kommer vi att klara silvret eller blir det brons? Därför att Segerstas lag är helt outstanding i år. 

Med minsta marginal red de ihop 70, 588 % och det gav laget ett silver. Så jätte bra gjort!

Väl på väg hem den fjärde dagen ifrån Strömsholm. Sitter jag nu i bilen och tänker:

”Det är verkligen kul och spännande med lagsport "

 

Katarina Gustafsson

Adress

Hogsta Dressyrryttare c/o Annika Ljungwald Stopvägen 57 168 35 Bromma

Kontakt

E-post:hogstadressyrryttare@gmail.com

Drivs med KlubbenOnline

Logga in

Dela gärna med er av era upplevelser, stora som små. HDR vill vara med i allt som händer inom hästvärlden. Har du varit på klinik, tävling eller kanske bara har ett fint inlägg, tagga oss på Instagram.

Hogsta Ridanläggning och Hogsta Ridsport ger båda HDR sitt stöd i vardag och vid tävlingarna som hålls på anläggningen. Som medlem i HDR har du 10% rabatt, på de flesta varor hos Hogsta Ridsport (gäller dock inte foder och vissa andra lågmarginalvaror).